সাত কলেজের কলা ও সামাজিক বিজ্ঞান ইউনিটের ইংরেজি অংশের সমাধান

ঢাকা বিশ্ববিদ্যালয় (ঢাবি) অধিভুক্ত সাতটি সরকারি কলেজের কলা ও সামাজিক বিজ্ঞান ইউনিটের সংশ্লিষ্ট বিভাগগুলোতে ভর্তির পরীক্ষা শেষ হয়েছে৷ শুক্রবার (১৯ আগস্ট) সকাল ১১টায় রাজধানীর ১২টি কেন্দ্রে একযোগে এ পরীক্ষা শুরু হয়। যা চলে দুপুর ১২টা পর্যন্ত।

দেখে নিন সাত কলেজের কলা ও সামাজিক বিজ্ঞান ইউনিটের ভর্তি পরীক্ষার ইংরেজি অংশের সমাধান

1. It has been drizzling …… moming.
Answer: since
2. I don’t see Meena anywhere; she early.
Answer: must have left
3. You are fully aware the events.
Answer: of
4. Two-third of the work ….. finished.
Answer: has been
5. The flood caused much damage ….. crops.
Answer: to
6. The synonym of the word ‘confinement’ is
Answer: isolation
7. Find the word which is in plural form
Answer: Syllabi
8. Use the right form of verb: Once the youth (be) fond of football
Answer: were
9. The meaning of ‘null and void’ is
Answer: invalid
10. The adverb form of “base” is
Answer: Basically
11. William Wordsworth is a poet of –
Answer: nature
12. Nadine Gordimer said, “He is at the epicenter of our time.” Here ‘He’ refers to
Answer: Nelson Mandela
13. The past form of the word ‘beat’ is
Answer: beat
14. Change into passive: who killed the bird?
Answer: By whom was the bird killed?
15. Hearing of the case will be next week. The boldfaced word is a/an
Answer: noun
16. The story “Photograph” depicts
Answer: Have a woman
17. Change into indirect speech: My colleague said to me, ‘Without traffic it will take 15 minutes to go.’
Answer: My colleague told me that it would take 15 minutes to go without traffic
19. Pandas are the victim of
Answer: Climate Change
20. Translate, ‘পদ্মা সেতু দক্ষিণ এশিয়ার দ্বিতীয় বৃহত্তম সেতু’
Answer: Padma Bridge is the second largest bridge in South Asia.
21. Choose the correct sentence
Answer:
22. The Rime of the Ancient Mariner is a poem by A William Wordsworth
Answer: S. T. Coleridge
23. Complete the sentence: There may come a time when we will cry for water and find it nowhere unless we…..
Answer: Take Care of our rivers
24. Change into negative: I want only a pen. –
Answer: I want nothing but a pen.
25. In Langston Hughes’s poem “Dreams”, “Life’ is not compared with
Answer: Moring Glow